
Grzyby Shiitake (twardziak jadalny) hodowano w Azji od ponad tysiąca lat. Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności. Chińczycy od dawna uznają shiitake za eliksir. Z powodu dużej zawartości protein, błonnika, witamin i minerałów – grzyb ten uznany jest za bardzo pożywny i wartościowy. Badania naukowe potwierdzają, że grzyby te mają unikatową strukturę węglowodanową, która w pewnych warunkach może hamować wzrost komórek nowotworowych.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład: Suszone Grzyby Shiitake 100%
Wartości odżywcze na 100g:
- energia: 883j / 221kcal
- tłuszcz: 1,2g
- węglowodany: 30g (w tym cukry 3g)
- białko: 20g
- sól: 0,03g


Przygotowanie:
Suszone, najlepiej namoczyć przez noc w wodzie. Jeżeli ktoś potrzebuje szybciej wówczas min. 2h. w gorącej wodzie (w tym przypadku „kapelusze” będą jędrne, „nóżki” twardawe dlatego należy je obciąć). Oczywiście w zależności od potrawy grzyby następnie gotujemy lub smażymy.