
Ryż Arborio uprawiany jest w północnych Włoszech. Jest to odmiana ryżu kleistego, średnioziarnistego. Arborio jest głównym składnikiem potrawy Risotto, gdzie ważne jest pęcznienie, kleistość oraz chłonięcie smaków przez ziarno ryżu.
Ryż Arborio to ryż „superfino” z dużym pulchnym ziarnem, które po ugotowaniu puchnie nawet dwukrotnie do swojego pierwotnego rozmiaru.
Ugotowany ryż Arborio ma charakterystyczną strukturę – z zewnątrz ziarno jest bardzo miękkie, a w środku al dente.
Skład: Ryż biały kleisty, średnioziarnisty.
Wartość odżywcza w 100g:
- energia: 1456kJ/348kcal
- tłuszcz: 0,5g (w tym kwasy nasycone 0,2g)
- węglowodany: 79,0g (w tym cukry 0,2g)
- białko: 6,5g
- błonnik: 1,1g
- sól: 0,0g
