

Makaron Vermicelli jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Super cienki makaron nazywany potocznie sojowym zajmuje trzecie miejsce w ilości spożycia makaronów jadanych w Chinach. Nazywany jest sojowym, jednak jego skład potrafi różnić się od regionu pochodzenia. Najczęściej wytwarza się go z fasolki mung, soi, grochu lub innej rośliny bobowatej.
Azjaci najczęściej spożywają ten rodzaj makaronu z zupami, daniami z Woka (smażony makaron) lub poszatkowany dodają do sajgonek. Można go również użyć do sałatek czy deserów. Jest neutralny w smaku, a tym samym uniwersalny oraz chłonący smaki potraw z nim przyrządzanych.
Sposób przygotowania: Przed spożyciem wystarczy zalać go gorącą wodą i moczyć kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość i nabierze miękkości. Aby przyśpieszyć ten proces możemy go wrzucić do gotującej wody na 2-3 min. Po tym czasie stanie się pół-przeźroczysty, miękki i śliski
Kraj pochodzenia: Chiny
Data przydatności: 30/09/2022
Składniki: fasola zielona, groch, woda
Wartości odżywcze na 100g:
- energia: 1340kJ / 472kcal
- tłuszcz: 0g
- węglowodany: 80,4g (w tym cukry: 0g)
- białko: 1,8g
- sól: 0,25g
