
Chipotles to nazwa dla suszonej a następnie wędzonej i gotowanej w aromatycznym sosie pomidorowym papryczki Jalepno. Jest to typowa forma utrwalenia chili rozpowszechniona głównie w kuchni meksykańskiej oraz Tex-Mex. Uwędzona papryczka często jest mielona i tworzy przyprawę. Równie często stanowi dodatek (w całości) do tradycyjnych potraw tamtejszego regionu, lub jest częścią sals i sosów.
Nasza papryczka to uwędzone chili w całości, a następnie gotowane w aromatycznym sosie adobo. Sos adobo to klasyczny sos meksykański przygotowany na bazie pomidorów, warzyw, przypraw i octu. Dzięki temu całość „potrawy” Chipotles adobados tworzy wspaniałą bazę do zup, gulaszów, sosów, marynat, farszów, dipów czy domowego ketchupu.
Producent: Clemente Jacques
Kraj pochodzenia: Meksyk
Data przydatnosci: 18/01/2023
Skład: woda, papryka chipotle, koncentrat pomidorowy, cebula, ocet, cukier, sól jodowana, czosnek.
Wartość odżywcza na 100g:
- Energia: 297kj/70kcal
- Tłuszcz: 0,3g (w tym tłuszcze nasycone: 0,1g)
- Węglowodany: 14,5g (w tym cukry 6,7g)
- Białko: 1,9g
- Błonnik: 1g
- Sól: 2,4g
