
Sos sojowy ciemny, a więc długo dojrzewający z mocnym, słonym smakiem. Barwi na ciemno. Chińskie sosy sojowe różnią się od japońskich składem i smakiem. Dodawane do potraw smażonych metodą stir-fry, zup, oraz jako dip do maczania.
Sos sojowy to niewątpliwie podstawowy produkt większości potraw w kuchni azjatyckiej. Jest to składnik bez którego większość społeczeństwa w Oriencie nie wyobraża sobie jedzenia. Sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, pszenicy, wody i soli.
Producent: Haiyin Bridge
Kraj pochodzenia: Chiny
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Skład: woda, sól, SOJA, mąka PSZENNA, cukier, substancja konserwująca: E202, barwnik: E150a, wzmacniacze smaku: E621.
Wartości odżywcze na 100g:
- Energia: 265kJ / 63kcal
- Tłuszcz: 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g)
- Węglowodany: 11g (w tym cukry 6g)
- Białko: 4,4g
- Sól: 20g
