Czerwona pasta curry, red curry 50g Lobo

5.50 

Czerwona pasta curry marki Lobo.

Skład: czerwone chilli, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotki, pasta krewetkowa, skórka z limonki kaffir, kmin w proszku.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • energia: 501 kJ / 120 kcal
  • tłuszcz: 1,1 w tym kwasy nasycone 0 g
  • węglowodany: 18 g w tym cukry: 2,4 g
  • białko: 3,9 g
  • sól: 12,1 g
  • błonnik: 11 g

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wersja od firmy Lobo różni się dodatkiem pasty krewetkowej, która wzmacnia smak przyrządzanej z nią potrawy. Skład pasty może kojarzyć się z południem Tajlandii oraz Indochinami.

Pasta curry to utarte i wymieszane składniki, aromatyczne i wyraziste, a dzięki chilli również pikantne. W kuchni ważna jest równowaga dlatego w pospolitym azjatyckim daniu curry, czyli sosie z dodatkiem krewetek, ryby, drobiu, mięsa czerwonego, tofu lub warzyw, smak łagodzi się mleczkiem kokosowym. Tajska baza sosu curry różni się diametralnie od indyjskiej, i nie powinna być z nią utożsamiana. Czerwona pasta curry jest pikantną odmianą zawierającą ostrą paprykę chilli (łagodniejszą jest wersja zielona). Używa się jej jako bazę do sosu do potrawy curry. Najczęściej smaży się ją na odrobinie tłuszczu, dodaje mleczka kokosowego oraz mięso i warzywa. Spożywa się z ryżem lub makaronami. W zależności od ilości mleczka kokosowego z pasty otrzymamy sos-danie curry, lub zupę tajską na mleczku kokosowym. Pastę możemy również wykorzystać jako marynata, lub składnik sosów do dań z Woka.

Paczkomaty: 18.99 zł
InPost Kurier: 23.99 zł

16 w magazynie

Możesz także polubić