
Sriracha jest przecierem z papryczek chili charakteryzującym się ostrym, pikantnym, lecz również słodko-kwaśnym smakiem, który idealnie łączy typowe tajskie dania. Używany jest praktycznie do wszystkiego, gdyż stanowi coś w rodzaju sosu – przyprawy.
Powszechne zastosowanie tegoż sosu w azjatyckich restauracjach spowodowało, iż turyści odwiedzający Tajlandię zapragnęli mieć go u siebie w domu. I tak z biegiem lat sos Sriracha zagościł na stołach Europejczyków i Amerykanów, wpływając na smak lokalnych potraw.
Tym samym spotkać go możemy w potrawach z owocami morza, daniach z woka, czy zupach. W wersji „zachodniej” idealnie sprawdzi się z fast foodami, potrawami z grilla, jako marynata lub jej składnik do pieczonych mięs, jako dip lub zamiennik ketchupu.
Skład: chili (61%), cukier, woda, czosnek, wzmacniacz smaku: E621, kwas: E330, stabilizator: E 415, środek konserwujący: E202
Wartości odżywcze na 100g:
- energia: 585kJ / 139kcal
- tłuszcz: 1,2g (w tym kwasy nasycone: 0,2g)
- węglowodany: 28g (w tym cukry: 22g)
- białko: 2,3g
- sól: 7,3g


Producent: Flying goose
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przed użyciem wstrząsnąć.
Ostrość w skali Scoville`a : 3,300
Dzięki zastosowaniu dyspensera można go łatwo i precyzyjnie dozować. Sosu wystarcza na dość długo, gdyż dzięki swojej mocy jest dość wydajny.
Producentem tegoż sosu jest uznany tajski wytwórca, który w swoim port folio posiada wiele wariacji smakowych sosu Sriracha.
