
Skład: Chili 70%, cukier, sól, czosnek, woda, regulator kwasowości: E260, wzmacniacz smaku: E621, stabilizator: E415, substancja konserwująca: E202
Wartości odżywcze na 100g:
- energia: 661kJ / 158kcal
- tłuszcz: 2,3g (w tym kwasy nasycone: 0,5g)
- węglowodany: 30g (w tym cukry: 25g)
- białko: 2,6
- sól: 7,5g
Producent: Flying goose
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przed użyciem wstrząsnąć.

Blackout sriracha to gorętsza niż standardowa super-gorąca wersja od Flying Goose, niesamowicie uzależniająca. Głównym składnikiem jest nic innego, jak przetarte papryczki chili. Powszechne zastosowanie tego sosu w azjatyckich restauracjach spowodowało, iż turyści odwiedzający Tajlandię zapragnęli mieć go u siebie w domu. I tak z biegiem lat sos Sriracha zagościł na stołach Europejczyków i Amerykanów, wpływając na smak lokalnych potraw.

W rodzimej Tajlandii sos ten używany jest praktycznie do wszystkiego, gdyż stanowi coś w rodzaju sosu – przyprawy . Tym samym spotkać go możemy w potrawach z owocami morza, daniach z woka, czy zupach. W wersji „zachodniej” idealnie sprawdzi się z fast foodami, potrawami z grilla, jako marynata lub jej składnik do pieczonych mięs, jako dip lub zamiennik ketchupu.

Dzięki zastosowaniu dyspensera można go łatwo i precyzyjnie dozować. Sosu wystarcza na dość długo, gdyż dzięki swojej mocy jest dość wydajny.
Sos Sriracha Blackout również idealnie sprawdzi się do drinków. Dodaj go do krwawej mary a otrzymasz ognisty mały podryw 😉