
Skład: Mąka semolina z pszenicy durum
Wartość odżywcza na 100g:
- energia: 1420kJ/ 335kcal
- tłuszcz: 1,65g w tym kwasy nasycone 0,3g
- węglowodany: 68g w tym cukry: 1g
- białko: 13g
- błonnik: 3,5g
- sól: 0,005g
Producent: Caputo
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Mąka Semola Rimacinata to podwójnie mielona mąka z pszenicy durum. Miele się ją z oczyszczonego bielma (lub serca) pszenicy durum.
Jest to pszenica uważana za najlepszą, ponieważ jest „twarda” i zawiera dużo białka i glutenu.
Zastosowanie:
Mąka Semola ma bursztynowy kolor i jest bardzo dobrą alternatywą dla mąki kukurydzianej. Używana jest do produkcji makaronów, pieczywa oraz idealnie nadaje się do podsypywania np. pizzy. Dzięki niej potrawy mają piękny kolor i cudowny zapach.
Najważniejsze cechy:
Wysoka zawartość białka; zwiększone wchłanianie wody; niskie IG, odmienny smak i zapach wypieków niż przy klasycznej mące pszennej.

Caputo to rodzinny młyn, który rozpoczął swoją działalność już w 1924 r. Dzięki doświadczeniu trzech pokoleń Caputo gwarantuje wyjątkowo wysoką jakość swoich produktów. W Caputo używane są najlepsze gatunki pszenicy. Następnie po powolnym procesie mielenia, uzyskiwana jest mąka, która zachowuje skrobię i naturalną autentyczność smaku.