
Asafetyda – przyprawa indyjska
Kompozycja dwóch składników tworząca indyjską przyprawę asafetyda. Niniejszy produkt składa się tylko z proszkowanego kłącza rośliny o tej samej nazwie oraz kozieradki, dzięki której zanika cuchnący aromat 🙂
Skład: asafoetida 70%, mąka PSZENNA 30%
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1242,5kJ/297kcal
- Tłuszcze: 1,1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycona 0,2g
- Węglowodany: 67,8g w tym cukry: 0g
- Białko: 4g
- Sól: 0g
Sposób przechowywania: Uwaga ! Asafoetida w proszku musi być przechowywana w szczelnym opakowaniu, ze względu na swój intensywny zapach. W przeciwnym razie produkty znajdujące się w pobliżu, mogą go przejąć.
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Amutha
Gotowanie: Stosowana jest jako wzmacniacz smaku. Stanowi doskonały dodatek do dań na bazie curry i kurkumy. W Indyjskim wydaniu łączona jest najczęściej w formie „Pappu” z owocami/warzywami takimi jak mango, dosakaya, pomidor. Smak dań z użyciem asafetydy jest harmonijny, zrównoważony.
Zapobiega wzdęciom – dzięki małej agresywności w stosunku do bakterii jelitowych. Warto dodawać ją do potraw wykonywanych z użyciem roślin strączkowych.
Działanie przeciw drobnoustrojom – dobrze udokumentowany jest również wpływ asafetydy na leczenie astmy, zapalenia oskrzeli lub krztuśca.
Działanie antykoncepcyjne – ma niewielkie właściwości poronne, dlatego jest NIEZALECANA dla kobiet w ciąży i dzieci.
Przyprawa ta może być również stosowana jako przynęta na sumy i szczupaki oraz… do odstraszania duchów (wg. tradycji afro-amerykańskiej na Jamajce)