
Caputo Saccorosso (znana wcześniej pod nazwą Cuoco) to mąka z mocnym glutenem, czyli wysoką zawartością białka, którego w tej mące jest 13 procent. Daje to siłę mąki na poziomie W 300/320 i elastyczność P/L 0,50/0,60. Tą mąka to najlepszy wybór dla miłośników bardzo cienkiej, neapolitańskiej pizzy. Idealna do długiej fermentacji ciasta na pizzę.
Produkt włoski, z włoskiej, wyselekcjonowanej pszenicy. Mąka tworzona przez firmę, która specjalizuje się w mąkach do Pizzy i robi to dobrze od 100 lat. Caputo Saccorosso to mąka na której powstaje wyśmienita pizza, bułki i ciasto drożdżowe.
Mąka na pizzę wsypana jest do papierowej torebki, który pozwala produktowi oddychać.
Mąka musi być przechowywana w suchym miejscu. Częstym błędem jest przechowywanie mąki w kuchni w torebce. Torebka jest papierowa, a mąka to produkt higroskopijny, który chłonie wilgoć. W kuchni, gdzie naturalnie występuje wilgoć chociażby z gotujących się garnków, taka mąka będzie tracić właściwości. Gdy złapie wilgoć, zacznie się zupełnie inaczej zachowywać.

Składniki:
- Mąka pszenna typu 00
W 100 g produktu:
- energia: 1491 kJ / 352 kcal
- tłuszcz: 1,5 g w tym kwasy nasycone 0,3 g
- węglowodany: 70 g w tym cukry: 1 g
- białko: 13 g
- błonnik pokarmowy: 3 g
- sól: 0,018 g

Właściwości mąki Caputo Cuoco:
- 15,5% – wilgotność
- 13% – zawartość białka, czyli glutenu
- jej siła W to 320-340. Im wyższe „W”, tym ciasto przy wyrabianiu więcej wody jest w stanie wchłonąć, będzie miało większą elastyczność, będzie mogło dłużej wyrastać.
- Typ „00” oznacza, ze mąka została dwukrotnie zmielona, dzięki czemu jest drobniejsza i wysokiej jakości.