
Mąka Pizzeria typu 00 Caputo to rewelacyjna mąka pochodząca z Włoch dedykowana pizzy neapolitańskiej. Jest tak drobno mielona, że wygląda jak śnieżny pył. To mąka z elastycznym glutenem najlepsza do ciasta, które wymaga długiej fermentacji.
Caputo Pizzeria 5 kg to najpopularniejsza na świecie mąka na pizzę. Produkt włoski, z włoskiej, wyselekcjonowanej pszenicy. Mąka tworzona przez firmę, która specjalizuje się w mąkach do Pizzy i robi to dobrze od 100 lat. Caputo Pizzeria to mąka na której powstaje idealna pizza. Typ 00 oznacza najczystszą mąkę z możliwych, pozbawioną całkowicie zanieczyszczeń i otrębów, mąka jest śnieżno biała.
Mąka dla osób, które kochają cienką, włoską pizzę.
Ciasto, które powstaje na takiej mące zachowuje się zupełnie inaczej, niż ciasto na popularnych w Polsce mąkach typ 450-550. Przede wszystkim nie nasiąka wilgocią z sosu i dodatków, nadmiernie nie wyrasta.
Mąka na pizzę wsypana jest do papierowej torebki, który pozwala produktowi oddychać. Musi być przechowywana w suchym miejscu. Częstym błędem jest przechowywanie mąki w kuchni w torebce. Torebka jest papierowa, a mąka to produkt higroskopijny, który chłonie wilgoć. W kuchni, gdzie naturalnie występuje wilgoć chociażby z gotujących się garnków, taka mąka będzie tracić właściwości. Gdy złapie wilgoć, zacznie się zupełnie inaczej zachowywać.

Składniki:
- Mąka pszenna typu 00
W 100 g produktu:
- energia: 1485 kJ / 350 kcal
- tłuszcz: 1 g w tym kwasy nasycone 0,2 g
- węglowodany: 71 g w tym cukry: 1 g
- białko: 12,75 g
- błonnik pokarmowy: 3 g
- sól: 0,005 g

Właściwości mąki do pizzy Caputo Pizzeria:
- 12,5% – zawartość białka, czyli glutenu
- jej siła W to 260-270. Im wyższe „W”, tym ciasto przy wyrabianiu więcej wody jest w stanie wchłonąć, będzie miało większą elastyczność, będzie mogło dłużej wyrastać. W260 – W270 oznacz 4h – 8h w temperaturze pokojowej. Czas wyrastania można zwiększyć o 24 h – 48 h wkładając ciasto do lodówki ustawionej na 4-5 stopni.
- 15,5 %- wilgotność
- Średnio dojrzewająca
- Dedykowana do puszystej pizzy włoskiej
- Typ „00” oznacza, ze mąka została dwukrotnie zmielona, dzięki czemu jest drobniejsza i wysokiej jakości.